Biografie

Daniël Herman MostertDaniël Hermán Mostert werd in 1977 geboren in Cluj-Napoca (Roemenië). Na het behalen van een propaedeuse theologie (van een Duitstalige opleiding in Sibiu/Hermannstadt) voltooide Daniël een studie muziektherapie aan het conservatorium te Enschede. Hierna studeerde hij klassieke zang aan het ArtEZ-conservatorium bij Anne Haenen, Annette Kleine en Harry van Berne, waarbij hij tegelijkertijd part-time als muziektherapeut werkzaam was. In 2008 voltooide hij zijn Bachelor-studie en in april 2010 volgde zijn Master-examen.

Masterclasses volgde hij bij o.a. David Wilson-Johnson, Meinard Kraak, Johannette Zomer, Charles van Tassel, Carolyn Watkinson en Barbara Schlick; regelmatig binnen de liedklas van Marien van Nieukerken.

Daniël is zeer actief als zanger van klassieke liederen en als opera- en oratoriumsolist (in passies, cantates en oratoria van o.a. Bach, Händel, Schubert, Brahms, Mendelssohn, Rossini, Fauré en Duruflé).
Maar ook de professionele ensemble-zang neemt in zijn beroepspraktijk een belangrijke plaats in. Zo zingt Daniël met enige regelmaat bij het Nederlands Kamerkoor en is hij sinds 2010 part-time verbonden aan het Groot Omroepkoor te Hilversum. Met dit koor en met het Koninklijk Concertgebouw Orkest voerde hij onder meer de “Missa Solemnis” van Beethoven uit in Londen, o.l.v. Nikolaus Harnoncourt (2012).
Zowel solistisch als in ensemble-verband verleende Daniël zijn medewerking aan vele radio- TV- en internet-uitzendingen (webcasts), maar ook aan diverse CD- en DVD-opnamen. En inmiddels heeft hij ook zijn debuut gemaakt als zanger van Argentijnse tango’s, met het ensemble Siestango.

Samen met de Russische pianiste Sofia Vasheruk vormt hij een duo. Zij traden o.m. op tijdens het WDR-Musikfest in Münster en het Grachtenfestival in Amsterdam. In 2009 wonnen zij de prijs van de “Vereniging Vrienden van het Lied” tijdens het 1e Internationale Studenten Lied Duo Concours in Enschede, waardoor zij ook als vaste solisten van deze vereniging regelmatig liedrecitals verzorgen (liederen van o.a. Schubert, Berg, Poulenc, Duparc, Ravel, Quilter, Moessorgski en Rachmaninov).
Ook met andere pianisten, zoals Marien van Nieukerken en Rixt van der Kooij geeft Daniël liedrecitals.

Daniël vertolkte o.a. de rol van Adonis in ‘Venus and Adonis’ van John Blow; van Dr. Pangloss en Martin in een Nederlandse bewerking van ‘Candide’ van Leonard Bernstein (In een RAP-productie van de Nationale Reisopera) en van Gil in ‘Il segreto di Susanna’, van Ermanno Wolf-Ferrari.

Bio – kort

Daniël Hermán Mostert (1977, Cluj-Napoca/Roemenië) studeerde klassieke zang aan het ArtEZ-conservatorium (NL) bij o.a. Harry van Berne (Master-examen: 2010). Masterclasses volgde hij bij o.a. Meinard Kraak, Barbara Schlick, Carolyn Watkinson en David Wilson-Johnson, veelal in de liedklas van Marien van Nieukerken.

Daniël werkt sinds 2010 part-time bij het Groot Omroepkoor in Hilversum, maar zingt ook met enige regelmaat bij het Nederlands Kamerkoor. Daarnaast is hij zeer actief als solist in o.a. oratoria, passies en cantates van Bach, Händel, Mozart, Rossini, Fauré, Duruflé en Dvorak. Op operagebied vertolkte hij o.a. de rol van Pangloss en Martin in ‘Candide’ van Bernstein (in een RAP-productie van de Nationale Reisopera), de rol van Gil in ‘Il Segreto di Susanna’, van Wolf-Ferrari en de rol van Adonis in ‘Venus and Adonis’, van John Blow.
Maar ook als zanger van Argentijnse tango’s maakte Daniël inmiddels zijn debuut, met het ensemble Siestango.

Met de Russische pianiste Sofia Vasheruk vormt hij een duo, waarmee hij regelmatig liedrecitals verzorgt voor de Vereniging Vrienden van het Lied, sinds zij samen de prijs van deze vereniging wonnen op het 1e Internationale Studenten Lied-Duo Concours (Enschede, 2009). Op hun repertoire staan liederen van o.a. Schubert, Brahms, Poulenc, Duparc, Quilter, Grieg, Moessorgsky en Rachmaninov. Als duo traden zij o.m. op tijdens het WDR-Musikfest te Münster (D) en tijdens het Amsterdamse Grachtenfestival. Ook met Marien van Nieu-kerken en Rixt van der Kooij geeft Daniël liedrecitals.